Van ongezonde man naar Ironman

De Ironman! Een triatlon volbrengen hebben veel sporters als beoogd doel. Sjoerd en Mathijs hebben het deze zomer gedaan! Maar wat is eigenlijk de weg ernaartoe? Hoe behaal je dit doel? En wat komt er allemaal bij kijken? De ervaringen van Team Fitmasters lees je in deze blog.

Mathijs Resoort

Trainer en deelnemer 

Toen ik Sjoerd vorig jaar zag finishen, inspireerde dat mij om het dit jaar zelf ook te doen. De halve Ironman triatlon van Maastricht: 2 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen op één dag.

Training Sjoerd
Sjoerd is zelfs voor de hele Ironman gegaan, dat betekent het dubbele! Naar aanleiding van de halve Ironman van vorig jaar, zag ik dat er nog veel te verbeteren viel aan Sjoerd zijn looptechniek. In mijn trainingen heb ik daar veel aandacht aan besteed. Stabiliteit, loophouding en het bewust aansturen van de verschillende soorten ketens tijdens het maken van de loopbeweging. Naarmate de tijd vorderde, werd Sjoerd steeds constanter in het lopen en kon hij zijn snelheid ook goed vasthouden.

Uiteindelijk gaat het om de sporter, die staat centraal. Idealiter pakt de sporter zelf dingen op en past ze toe, zodat je als trainer alleen nog maar hoeft te regisseren. Dat is de taak van een trainer vind ik; dat je bijna niet meer nodig bent en alleen maar de overview houdt. Dit is ook zo bij Sjoerd: hij neemt heel veel tips en aanwijzingen aan en doet er wat mee. We hebben meerdere trainingskampen gehad. Hierin leefde we als een prof: elk dagdeel twee disciplines, eten en slapen.

Wat een geweldige en fijne kerel om mee te werken! Ik krijg veel energie van hem. ‘Romp rechthouden, knieën optrekken’, ik hoor het hem tientallen keren per dag zeggen. Sjoerd zet zijn doel en gaat er 200% voor, alles of niets.

Het event
Ironman Maastricht was geweldig! Het was het vele trainen meer dan waard. Voor en tijdens de triatlon heb ik vele mooie momenten meegemaakt met deelnemers; de verbondenheid tussen hen was prachtig om te zien. Mijn supporters stonden op plekken waarvan ik het totaal niet verwachtte en ook mensen die ik niet kende uit het publiek moedigden mij aan en hielpen me er doorheen.

Maastricht is een toplocatie, zeker door het zwemmen in de Maas. Het ging mij erg goed af. Normaal gezien gaat het zwemmen voor mij een stuk minder, maar nu ging het juist heel erg goed! Dit gaf mij de kick om heel lekker op de fiets te stappen. De laatste kilometers lopen waren met zware benen, maar een goede hartslag en het juiste energieniveau hebben mij over de streep van de finish gebracht.

Mark Leijten

Trainer

Fase 1: Werken aan een gezonder lichaam en commitment
Toen Sjoerd voor de 2e keer bij ons kwam trainen, zijn we het anders gaan aanpakken. Hij kreeg 12 weken de tijd om te bewijzen dat hij echt wilde veranderen en resultaat wilde behalen. Zou hij de test niet doorstaan, dan stopte de begeleiding.

We hebben vele gesprekken gehad over de circle of life en hoe je hierin balans kan houden. Je kan goed zijn in het ene en succesvol zijn op financieel vlak, maar als je op andere vlakken minder goed scoort, zal je levenswiel niet lekker draaien. Dan is de vraag of je in zijn geheel echt gelukkig bent. We hebben veel over dit soort zaken gesproken, boeken gelezen en gereflecteerd. Dit zijn naar mijn idee de basis ingrediënten voor een langdurige samenwerking en resultaat. In fases waarin Sjoerd wat uitdagingen op zowel privé als zakelijk pad kreeg en afleidingen groot waren, hebben deze ingrediënten het verschil gemaakt. Je ziet dan dat wanneer je een sterk commitment en doel hebt wat gekoppeld is aan een emotioneel verlangen, dit ervoor zorgt dat je ontrack blijft. 

Fase 2: Een sportief doel, Ironman 70.3
Sjoerd behaalde zijn eerste resultaten: hij werd fitter en verloor al snel 15 tot 20 kg. Ook op voedingsvlak lukte het hem om structuur te houden, betere keuzes te maken tijdens zakelijke etentjes en geen alcohol te drinken. Sjoerd bezit op zakelijk vlak een hele duidelijke focus, passie, discipline en doorzettingsvermogen, maar vooral ook toewijding en doorgaan tot de klus is geklaard. Bij het analyseren van Sjoerd als persoon in zijn verschillende rollen, werd al snel de link gemaakt om deze eigenschappen ook in te zetten op de fysieke BV Sjoerd Pijpers. We stelden dat de BV Sjoerd Pijpers (zijn fysieke lichaam) nagenoeg failliet was en zijn bedrijf ten onder zou gaan wanneer hij niet zou veranderen. Dit was een leuke metafoor om door te pakken. 

Een goed bedrijf heeft een goede doelstelling nodig. Net op dat moment werd Sjoerd door een zakenrelatie uitgedaagd om mee te doen aan een halve Ironman in Californië. Sjoerd houdt wel van uitdagingen en stemde ermee in. Dit betekende wel dat hij serieus aan de bak kon, want 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km hardlopen was echt nog een brug te ver. Maar goed, waar een wil is, is een weg, we gaan ervoor, zei Sjoerd.  De eindbestemming werd uiteindelijk niet Californië, maar Maastricht (dit i.v.m. corona).

Al snel verloor Sjoerd nog meer kilo’s, wat zorgde voor een gewichtsverlies van zo’n 40 kg. Dit was ook echt een mijlpijl van ‘heb ik jou daar’! Het was bijna niet voor te stellen toen we de voor en na foto’s terug aan het kijken waren. Naarmate de trainingen vorderde, bleek Sjoerd goed te kunnen zwemmen en ontwikkelde hij zich op de fiets als een racemachine op wielen. 


Het moment van de waarheid brak aan. De eerste grote wedstrijd voor onze Sjoerd en het werd een waar hoogtepunt. Vanwege het noodweer in Limburg werd het echter geen echte triatlon, omdat er niet gezwommen kon worden. Dus werd het een duatlon. 5km lopen, 90km fietsen en 21km lopen. Met een prachtige tijd van 5.34.42 kwam Sjoerd over de finish. 

Fase 3: Het ultieme doel: YOU ARE AN IRONMAN
Al vrij snel na de halve Ironman nam Sjoerd het besluit om voor de hele Ironman te gaan. 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen. Uiteraard, zoals we altijd doen, hebben we de voors en tegens op een rijtje gezet en heeft Sjoerd de beslissing genomen om het echt te doen!

Na het stellen van het doel zijn we weer een plan gaan maken. In een jaar vanuit een goede basis opbouwen naar een hele Ironman. Dat was voor mij een helder en realistisch doel, waarbij ik wel meteen wil aangeven dat dit een realistisch doel was voor Sjoerd, kijkend vanuit zijn beginsituatie. Dit kan voor iedereen weer anders zijn. Om heel eerlijk te zijn, was dit een makkelijkere weg dan toewerken naar een halve Ironman omdat we al heel veel data hadden verzameld m.b.t. hartslagzones, wattages, reacties van verschillende type trainingen op het lichaam van Sjoerd.

Terugkijkend op deze fase kan ik als coach wel genieten hoor. Je weet vooraf dat het nooit helemaal gaat zoals je verwacht of dat je moet inspelen op situaties die je niet kan voorspellen. Dan is het taak om rustig te blijven en is het fijn om te weten dat de ervaring die het team heeft, je door deze periode helpt en ervoor zorgt dat Sjoerd rustig blijft en voelt dat wij het als team onder controle hebben.

Hetgeen waar we als team het meeste trots op kunnen zijn, is dat Sjoerd heel is gebleven, nooit geblesseerd is geraakt en dat hij topfit aan de start van de Ironman stond. Ook de laatste weken waarin de juiste belasting en afstemming van het voedingsplan enorm belangrijk waren, hebben we tot in de puntjes verzorgd. We hebben verschillende scenario’s besproken en Sjoerd heeft zelfs nog een cursus banden verwisselen gehad bij Rob van Oosterhout, de fietsspeciaalzaak in Teteringen. Dit kwam ook goed van pas, want in de eerste 20 km van de Ironman kreeg Sjoerd 2 lekke banden. Paniek dus!! Maar als je weet hoe je weer je rust kan pakken, de situatie kan nemen zoals hij is en je weer herpakt, kom je ook hier doorheen, zoals Sjoerd heeft laten zien. 

Op deze geweldige dag kwam alles samen. De WERELDPRESTATIE van Sjoerd, een trots begeleidingsteam en de woorden die Sjoerd verdiend: SJOERD, YOU ARE AN IRONMAN! Met een geweldige tijd van 12.35,26. Sjoerd, je bent voor mij een held en vriend waar ik trots op ben.

Cindy Clement 

Voeding en herstel

Blessurevrij
In een doelstelling en traject als een Ironman, is het van belang om zoveel mogelijk blessurevrij te blijven. Derhalve lag Sjoerd twee keer per week bij mij op de massage-/behandeltafel. Sjoerd heeft niets aan toeval overgelaten en naast een goed trainingsschema is herstel ook een belangrijke component. In het gehele traject is Sjoerd dan ook nagenoeg blessurevrij gebleven.

Voeding
Nog een ander belangrijk component is voeding. Ook dit traject heb ik samen met Sjoerd opgepakt. In de eerste fase was het belangrijk dat we zoveel mogelijk kilo’s eraf konden krijgen. Het trainingsschema was dan ook in de beginfase ondergeschikt aan de voeding. Later in het traject heeft het trainingsschema natuurlijk prioriteit gekregen en dan wordt het heel belangrijk om samen goed af te stemmen hoe het gaat. Aangezien we elkaar twee keer per week in de behandelkamer zagen, was dit het ideale moment om wekelijks af te stemmen hoe de energie was, of het gewicht nog verder omlaagging en of we iets moesten aanpassen in het voedingsschema.

Schema
In dit traject is het onmogelijk om met standaard schema’s te werken. Een paar dagen voor de race hebben we een strak protocol om in eerste instantie de glycogeenvoorraad helemaal leeg te trekken om vervolgens weer de koolhydraten te gaan stapelen met vezelarme voeding. Dit heeft als voordeel dat het lichaam zich niet bezig hoeft te houden met verteren en dus de energie zo efficiënt mogelijk kan inzetten. Dit hebben we vooraf uitgebreid getest om te kijken hoe Sjoerd hierop reageert.

Inmiddels is Sjoerd zelf een deskundige geworden op het gebied van voeding en het mooie van zo’n traject is dat je zo ontzettend veel kan leren over je eigen lichaam en geest. En het cliché is waar…it’s not about the destination, it’s about the journey.

Ik heb genoten van de samenwerking met Sjoerd. Hij heeft een ijzersterk lichaam gecombineerd met een ijzersterke mentaliteit. Heeft alles aangepakt om er het maximale uit te halen en is ondertussen in dit proces enorm gegroeid als mens.

Sjoerd Pijpers 

Deelnemer


In de eerste tien jaar van het ondernemerschap heb ik alles gegeven om mijn ondernemersdoelen te behalen, maar ik vergat daarbij mezelf. Hierdoor ontstonden bij mij vele lichamelijke ongemakken. In 2020 besloot ik het roer om te gooien en ben ik meer balans gaan creëren in mijn leven. De begeleiding van Fitmasters gaf mij de drive om vol te houden en zo mijn doelen te bereiken.

Inmiddels zijn we bijna 2,5 jaar onderweg in dit transformatie traject. Het doel: ‘opnieuw’ de beste versie van je zelf worden. De basis leggen voor de toekomst met een gebalanceerde en sportieve levensstijl om zo op alle vlakken optimaal te kunnen presteren.

De juiste mensen om je heen zorgen voor succes. Dat geldt voor zaken doen maar dus ook voor het behalen van (top)prestaties op sportief vlak. Binnen Fitmasters ben ik in een topsport omgeving op de juiste manier begeleid. De juiste mensen in een goed samengesteld team en wanneer de kennis of kunde niet in huis was, ben ik aan de juiste specialist(en) gekoppeld. 

Uiteindelijk moet je de prestatie zelf leveren, maar alles daaromheen kan en mag je niet aan het toeval overlaten. Binnen Fitmasters sta je als klant centraal, maar tegelijkertijd sta je er als team. Een team dat samen een prestatie wilt neerzetten. Zo wordt een persoonlijke overwinning een gezamenlijke winst en beleving. Team Fitmasters, bedankt!

FITMASTERS
IRONMAN
IRONMAN
© 2021-2022 FITMASTERS.NL
ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACYY STATEMENT